Ook zo genoten van de zomervakantie? Wanneer de zon schijnt, lijkt alles op de een of andere manier zoveel lichter en eenvoudiger. Ik geniet meer en maak me minder druk om dingen. Ook vind ik het heerlijk om bij warm weer lekker op blote voeten te lopen. Niet alleen verkoelend, maar ook erg aardend.

Geaard zijn betekent letterlijk ‘in contact staan met de aarde’. Met beide benen op de grond, letterlijk en figuurlijk. Wanneer je hoogsensitief bent, ben je sneller afgeleid door prikkels van buitenaf. Daardoor ben je geneigd om met je aandacht meer bij je omgeving te zijn dan bij jezelf. Je ziet veel, je hoort veel, je voelt veel en alles wat je waarneemt brengt ook allerlei associaties met zich mee, stof tot nadenken dus. Voor je het weet draaien je hersenen overuren en ben je niet meer met je aandacht bij wat je aan het doen bent. Je wordt chaotisch, vergeetachtig, onhandig en daarnaast raak je ook veel sneller overprikkeld.

Wanneer je goed geaard bent, ben je met je aandacht in het ‘hier en nu’ en ben je in contact met jezelf. Hierdoor heb je minder last van invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld spanningen en emoties van anderen. Dit soort prikkels komen wel binnen, maar je herkent ze sneller als niet van jezelf en je kunt ze ook weer sneller loslaten. Doordat je niet zo ‘in je hoofd’ zit, maak je je ook minder zorgen en kun je op een meer ontspannen manier in het leven staan. Neem daarom iedere dag even de tijd om goed te aarden. Vooral als je veel in je hoofd zit en je je moe, gespannen of futloos voelt!

Een paar tips om te aarden:

  • Ga lekker op blote voeten lopen. Thuis en bij mooi weer in de tuin of aan het strand.

  • Heb je voor de kinderen een trampoline in de tuin? Spring er zelf dan ook eens op 🙂

  • Zet je favoriete nummer op en dans lekker mee met de muziek!

  • In de tuin werken. Niets werkt zo aardend als lekker met je handen in het zand wroeten.

  • Maak een lekkere wandeling en wees dan met je aandacht bij je omgeving of voel bewust bij elke stap de onderkant van je voeten.

  • Maak elke dag wat tijd voor jezelf vrij, om echt even weer tot jezelf te komen. Vooral als je het druk hebt!

  • Doe eens de volgende aardingsoefening:

Ga staan met voeten op heupbreedte. Ontspan je schouders, je buik, bekken en je bovenbenen. Zorg ervoor dat je knieën niet op slot staan. Voel je voeten op de grond en adem rustig door je neus in en uit. Ga met je aandacht naar je voeten en maak contact met de grond. Stel je nu voor dat er wortels groeien vanuit je voeten, de grond in. Bij elke uitademing laat je de wortels steviger de grond in groeien. Als je wordt afgeleid door gedachten ga je weer met je aandacht naar je adem en daarna weer naar je voeten. Blijf even zo staan.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en ook wat steviger in je schoenen kunt gaan staan! Ben je hoogsensitief en ervaar je dit vooral als last? Dan vind je het waarschijnlijk lastig om de voordelen ervan in te zien. De positieve kanten van deze eigenschap inzien en inzetten, lukt vaak pas wanneer je de hoogsensitiviteit herkent, accepteert en er vervolgens op de juiste manier mee omgaat. Dan ontstaat de ruimte om de eigenschap als krachtig instrument in te (leren) zetten!

Wil jij de voordelen van deze eigenschap ook beter kunnen inzetten? Meld je dan aan voor een gratis inspiratiegesprekIn een persoonlijk (telefonisch) gesprek van 30 minuten, stellen we samen vast wat jij nodig hebt om goed met jouw hoogsensitiviteit om te leren gaan en je krachtiger te voelen.

“Als HSP deskundige en leefstijlcoach leer ik hoogsensitieve vrouwen hoe ze hun veerkracht kunnen vergroten, zich krachtiger kunnen voelen en juist de positieve kanten van hun hoogsensitiviteit kunnen waarderen en inzetten in hun werk en leven.”