Regelmatig krijg ik de vraag wat hoogsensitiviteit nou eigenlijk is. In de basis gaat het om een diepere prikkelverwerking. Wanneer je hoogsensitief bent, ben je gevoeliger voor indrukken en neem je subtielere nuances waar dan gemiddeld. Zoals alles in het leven, heeft dat voor- en nadelen.

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die je hebt naast al je andere eigenschappen. Iedere HSP ‘er zal het hoogsensitief zijn dan ook op zijn eigen manier ervaren, toch zijn er een aantal kenmerken die ik vaak bij HSP’ers zie terugkomen. Hieronder zet ik er een aantal op een rijtje.

  • Mensen die hoogsensitief zijn, nemen meer informatie uit hun omgeving in zich op, waardoor ze oog hebben voor nuances en details. Dit is een groot pluspunt, maar hierdoor hebben ze ook meer tijd nodig om alle indrukken te verwerken en zijn ze dus sneller overprikkeld.

  • Ze kunnen in positieve en negatieve zin diep geraakt worden. Hierdoor kunnen ze intens genieten van dat wat ze mooi vinden, zoals natuur, kunst en muziek. Daar staat tegenover dat ze ook snel geraakt worden door bijvoorbeeld het leed in de wereld. Ik ken veel HSP’ers die om deze reden bijvoorbeeld niet naar het journaal kijken.

  • Vaak hebben ze een groot inlevingsvermogen. Ze zijn goed in het waarnemen van non verbale signalen, waardoor ze hun omgeving en de mensen om hen heen goed aanvoelen. Hierdoor weten ze vaak snel wat de ander nodig heeft, maar daarbij verliezen veel HSP’ers hun eigen behoeften wel eens uit het oog. Ze houden dan te veel rekening met anderen en gaan regelmatig over hun eigen grenzen heen.

  • Ook voelen HSP’ers snel aan hoe de sfeer is. Ze zijn gevoelig voor harmonie en in een omgeving waar die te veel ontbreekt (competitief, vijandig) functioneren ze aanzienlijk minder goed.

  • Vaak zijn HSP’ers creatief, al heeft de een dit al meer bij zichzelf ontdekt dan de ander. Het is ook maar net in hoeverre de creativiteit is ontwikkeld. Creativiteit kan zich uiten in kunst en muziek, maar ook in het oplossingsgericht denken. Het bedenken van creatieve oplossingen kan een gave zijn van HSP’ers. Ze kunnen meer halen uit eenzelfde hoeveelheid informatie en leggen daardoor verbanden die door anderen snel over het hoofd worden gezien.

  • Ook denken HSP’ers vaak diepgaand na over dat wat hen interesseert en ze hebben vaak ook behoefte aan diepgaande (en soms filosofische) gesprekken.

  • Perfectionisme is iets dat veel HSP’ers zullen herkennen. Er kan altijd wel wat verbeterd worden. Valkuil is alleen dat ze veel dingen te goed en te perfect willen (doen). Veel HSP’ers stellen dan ook hoge eisen aan zichzelf.

  • HSP’ers hebben vaak een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze zullen anderen altijd rechtvaardig willen behandelen en ze hebben grote moeite met het onrecht dat ze om zich heen zien.

  • HSP’ers koppelen informatie die ze binnenkrijgen (onbewust) sneller aan eerdere, vergelijkbare ervaringen. Dit zorgt ervoor dat ze vaak intuïtief weten wat nodig is in een bepaalde situatie. Ook worden gebeurtenissen en ervaringen hierdoor al snel gekoppeld aan emoties uit het verleden. Dit kan het toch al intenser ervaren van indrukken en gebeurtenissen versterken.

Ben je hoogsensitief en ervaar je dit vooral als last? Dan vind je het waarschijnlijk lastig om de voordelen ervan in te zien. De positieve kanten van deze eigenschap inzien en inzetten, lukt vaak pas wanneer je de hoogsensitiviteit herkent, accepteert en er vervolgens op de juiste manier mee omgaat. Dan pas ontstaat de ruimte om de eigenschap als krachtig instrument in te (leren) zetten!

Wil jij ook beter gebruik kunnen maken van de voordelen van deze eigenschap? Meld je dan aan voor een gratis inspiratiegesprek.
In een persoonlijk (telefonisch) gesprek van 30 minuten, stellen we samen vast wat jij nodig hebt om goed met jouw hoogsensitiviteit om te leren gaan en je krachtiger te voelen.

“Als HSP deskundige en leefstijlcoach leer ik hoogsensitieve vrouwen hoe ze hun veerkracht kunnen vergroten, zich krachtiger kunnen voelen en juist de positieve kanten van hun hoogsensitiviteit kunnen waarderen en inzetten in hun werk en leven.”