Wist je dat je als HSP’er sneller last hebt van stress? Je hebt een gevoeliger zenuwstelsel en een diepgaandere prikkelverwerking, waardoor je meer tijd nodig hebt om dingen te verwerken. Hierdoor ben je dus ook gevoeliger voor stress en overbelasting.

Die diepgaandere prikkelverwerking heeft zo zijn voordelen. Zo kan je enorm genieten van dat wat je mooi vindt, je hebt een groot inlevingsvermogen, bent opmerkzaam en hebt oog voor details. Daar staat alleen tegenover dat je sneller overvoerd kunt raken door alle indrukken van buitenaf. Daar komt bij dat je als HSP’er waarschijnlijk perfectionistisch bent en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Ga jij hierdoor ook regelmatig over je grenzen heen? Weet dan dat je roofbouw pleegt op je lichaam als je dit te vaak doet!

Zelfzorg is daarom HET begrip voor HSP’ers. Je zult meer dan gemiddeld voor jezelf moeten zorgen. Doe je dat gedurende de dag niet, dan ben je aan het einde van de dag uitgeblust en gespannen. Een keer is niet erg, maar je kunt ook dusdanig gewend raken aan een bepaald stressniveau, dat je zelf niet meer in de gaten hebt dat je gespannen bent. Je loopt dan het risico om overbelast te raken en overbelasting is als een bosbrand: het smeult een tijdje en lijkt beheersbaar, tot de brand opeens hoog oplaait en je te laat bent. Dat kost veel: veel energie, veel verdriet, soms banen en vooral ook veel tijd.

Dat wil je echt voorkomen, dus dan is het ook echt noodzakelijk dat je:

  • Jouw hoogsensitiviteit in al haar facetten leert (her)kennen en accepteert. Leer hoe je in verschillende situaties, thuis en op het werk, het beste kunt handelen.

  • Leert wat er anders is aan jouw manier van het waarnemen van de wereld om je heen.

  • Jouw grenzen (beter) leert kennen en bewuster leert bewaken.

  • Leert hoe je met overprikkeling omgaat en dit kunt voorkomen.

  • Leert hoe je je energie goed verdeelt over de dag.

  • Leert hoe je ‘uit je hoofd’ komt en meer in contact komt met je gevoel.

  • Er rekening mee houdt dat je meer hersteltijd nodig hebt (dan mensen die niet hoogsensitief zijn) voor het verwerken van dezelfde prikkels.

  • De kwaliteiten van jouw hoogsensitiviteit zo goed mogelijk leert benutten: laat het geen last zijn maar kracht.

Wil je dit en wil je in jezelf investeren? Dan is mijn programma ‘HSP ken je kracht’ wat voor jou. Lees er hier mee over! Je kunt ook een afspraak met me maken voor een gratis inspiratiegesprek. Hieronder tref je daar een link voor aan (let op: er is beperkt plek in een maand).

Wil jij de voordelen van deze eigenschap ook beter kunnen inzetten? Meld je dan aan voor een gratis inspiratiegesprekIn een persoonlijk (telefonisch) gesprek van 30 minuten, stellen we samen vast wat jij nodig hebt om goed met jouw hoogsensitiviteit om te leren gaan en je krachtiger te voelen.

“Als HSP deskundige en leefstijlcoach leer ik hoogsensitieve vrouwen hoe ze hun veerkracht kunnen vergroten, zich krachtiger kunnen voelen en juist de positieve kanten van hun hoogsensitiviteit kunnen waarderen en inzetten in hun werk en leven.”