Nog elke dag leer ik. Gelukkig maar, want dat betekent dat ik me steeds verder ontwikkel. In mijn ogen is een mens namelijk nooit uitgeleerd. Zo had mijn zoontje van 8 laatst buikpijn. Hij kon er niet van slapen. Dus vertelde ik hem dat hij maar aan iets leuks moest gaan denken, zodat hij de buikpijn minder zou voelen. Terwijl ik het zei, realiseerde ik me de boodschap die ik daarmee overbracht.

Omarm de pijn

Wat ik mijn zoon op dat moment eigenlijk leerde, was ten eerste om ‘in zijn hoofd’ te gaan zitten -in plaats van zijn lichaam te voelen- en ten tweede om weg te gaan bij de pijn, om zich via afleiding eigenlijk te verzetten tegen de pijn, wat het juist erger kan maken. Onbewust span je dan je spieren aan, die de pijn juist versterken. Ik vertelde hem dus dat hij mijn eerdere opmerking maar moest vergeten. In plaats daarvan legde ik hem uit dat de pijn op dat moment even bij hem hoorde en dat hij maar vriendschap moest sluiten met de buikpijn. Dan zou het vanzelf beter gaan. En dat werkte! Hij is lekker gaan slapen. De volgende dag voelde hij zich weer goed.

Hoe je het contact met jezelf kwijtraakt

Ook in algemenere zin zijn veel mensen geneigd om bij pijn weg te gaan. Om pijn juist niet te willen voelen. Datzelfde geldt ook voor emoties als boosheid en verdriet. Ook die emoties willen we liever niet voelen en dus is de neiging groot om er bij weg te gaan, bijvoorbeeld door te gaan nadenken in plaats van te voelen. Wanneer je dat te vaak doet, is de kans groot dat je teveel ‘in je hoofd gaat leven’ en het contact met je lichaam en gevoel kwijtraakt. Dat kan ervoor zorgen dat je niet goed meer de keuzes kunt maken die bij jou passen. Eenvoudigweg omdat je jezelf de toegang ontzegt tot de belangrijkste bronnen van informatie over jezelf: je gevoel en intuïtie. Hierdoor kun je langzaamaan steeds verder van jezelf verwijderd raken, vaak zonder het te beseffen. Je kunt dan op een punt in je leven komen dat je niet goed meer weet wie je in de kern nou eigenlijk bent, wat je talenten zijn en wat jou nu eigenlijk drijft in het leven.

Jouw gevoel als kompas!

Belangrijk is dan om het contact met jouw gevoel weer te herstellen. Om weer te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en weer in contact te komen met je gevoel en intuïtie. Want vooral voor mensen die hoogsensitief zijn, kan dit een goed kompas zijn, dat jou de weg kan wijzen in het leven. Weer in contact komen met jezelf is niet altijd makkelijk of zomaar (goed) gedaan.  Wil je hier eens over sparren? Maak dan een afspraak met me voor een (gratis) inspiratiegesprek. Ik spreek je graag!

“Als HSP deskundige en leefstijlcoach leer ik hoogsensitieve vrouwen hoe ze hun veerkracht kunnen vergroten, zich krachtiger kunnen voelen en juist de positieve kanten van hun hoogsensitiviteit kunnen waarderen en inzetten in hun werk en leven.”