Maandagmorgen, de zon schijnt, de nieuwe werkweek begint goed. Op maandagen gaat mijn zoontje van net 3 jaar, naar zijn opa en oma. Zo ook deze maandag. Mijn ouders wonen op een heerlijke plek, aan de rand van een weiland met vrij uitzicht. Er is altijd wel wat te zien. Vandaag zat er een grote ooievaar aan de rand van dat weiland. Ik kreeg direct zo’n heerlijk lentegevoel! Toen mijn zoontje de ooievaar zag, zette hij grote ogen op. Vol verwondering stond hij naar die grote witte vogel te kijken. Hij vond hem prachtig! En ik… verwonderd keek ik naar dat kleine jongetje dat zo blij en enthousiast werd van die ooievaar. Ik voelde zijn onbevangen enthousiasme, keek even door zijn ogen en was zelf ook even weer dat kleine meisje dat vol verwondering nieuwe dingen ontdekt. Echt even een klein geluksmomentje op de maandagochtend!

Het zijn die kleine momentjes die een groot geluksgevoel kunnen geven.

Laat het nou die kleine momentjes zijn die voor een groot geluksgevoel kunnen zorgen. Het zijn alleen ook die kleine momentjes die je zo snel over het hoofd ziet! Want hoe gemakkelijk is het om met andere zaken bezig te zijn dan wat nu gebeurt? Je hoofd is wat dat betreft net een stuiterbal, het stuitert vaak alle kanten op. Er is ook zoveel om over na te denken, of je druk over te maken… Voor je het weet mis je veel mooie geluksmomentjes. En dat is zo zonde!

Juist mensen die hoogsensitief zijn vangen meer subtiele signalen uit hun omgeving op en kunnen erg genieten en ontroerd raken van dat wat ze mooi vinden. Reden te meer dus om wat vaker met je aandacht in het hier en nu te zijn! Hoe je dat doet? Door bewust stil te staan bij wat je aan het doen bent. Dat klinkt erg gemakkelijk, maar is voor veel mensen best lastig. Gelukkig kun dit oefenen!

Hiervoor geef ik je een paar tips:
  • Wanneer je iets doet, probeer daar dan echt met je aandacht bij te zijn. Veel dagelijkse dingen doen we op de automatische piloot. Je bent wel bezig, maar in je hoofd ben je met je aandacht bij heel andere zaken, zoals je werk, een gesprek dat je hebt gehad, boodschappen die je nog moet doen etc.

  • Probeer tijdens een wandeling of fietstocht aandacht te hebben voor wat je onderweg ziet, hoort en ruikt. Benoem bijvoorbeeld in je hoofd alles wat je onderweg tegenkomt. Hierdoor ga je veel meer genieten van je omgeving!

  • Het eten is ook zo’n moment. Wanneer je met meerdere mensen aan tafel zit, ben je al snel geneigd om op de automatische piloot je eten naar binnen te werken. Je zou eens met wat meer aandacht kunnen eten. Proef bewust elk hapje dat je eet. Niet alleen geniet je er meer van, je kauwt ook beter, wat het verteringsproces ten goede komt.

  • Begin de dag met een (korte) ontspannings,- of meditatie oefening. Bijvoorbeeld in bed als je wakker wordt, of onder de douche. Wat voor jou maar handig is.

  • Haal eens bewust adem. De ademhaling is een proces dat de hele dag doorgaat, zonder dat je je hiervan bewust bent. Is je ademhaling rustig, dan ben jij rustig en andersom. Heb je een druk hoofd? Richt je aandacht dan eens op je ademhaling. Je zult merken dat je rustiger wordt.

  • Wees gedurende de dag met je aandacht wat vaker bij jezelf. In contact zijn met jezelf zorgt er voor dat je minder ‘in je hoofd zit’ en meer met je aandacht in het hier en nu bent. In mijn e-zine ‘Voel je krachtiger in werk en leven’ staat hiervoor een fijne oefening. Heb je dit e-zine nog niet gedownload? Dat kun je doen onderaan deze pagina.

Met je aandacht in het hier en nu zijn, zorgt ervoor dat je die kleine mooie momentjes niet over het hoofd ziet!

Download hier mijn e-zine met daarin informatie over hooggevoeligheid en tips voor meer energie en balans.