Vorige week sprak ik Danka. Danka gaat mijn programma ‘HSP – ken je kracht’ volgen, omdat ze steeds zo moe en gespannen is en omdat ze haar hoogsensitiviteit maar lastig vindt. Tijdens het gesprek gaf ze aan dat ze extravert van aard is en eigenlijk altijd mensen om zich heen heeft. Gedurende het gesprek bleek dat ze toch ook echt een introverte inslag heeft. Ze houdt erg van gezelligheid en ze is snel verveeld, maar ze heeft eigenlijk ook echt tijd alleen nodig om weer op te laden. En dat laatste heeft ze te weinig.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer 20% van de mensen hoogsensitief is. Van die 20% zou zo’n 70% introvert en 30% extravert zijn. De extraverte HSP’er wordt ook wel de ‘high sensation seeker’ genoemd. In de praktijk merk ik dat voor veel mensen het verschil niet helemaal duidelijk is. Zo spreek ik verschillende mensen die denken extravert te zijn, omdat ze van gezelschap houden en ook sociaal zijn. Verschillende van hen blijken dan toch (ook) een introverte inslag te hebben. Ook introverte mensen houden vaak van gezelschap en kunnen erg sociaal zijn, het kost ze alleen meer moeite en energie. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Introverte HSP’ers:

  • halen hun energie uit hun innerlijke belevingswereld;

  • laden op wanneer ze alleen zijn;

  • houden van rust en zijn reflectief ingesteld;

  • houden ervan om te weten wat ze kunnen verwachten;

  • houden van gesprekken met inhoud en je doet hen geen plezier met ‘koetjes en kalfjes’;

  • zijn vaak wat terughoudend. Ze storten zich niet zomaar ergens in.

High sensation seekers:

  • krijgen energie van contacten met anderen;

  • houden van mensen en gezelligheid om zich heen;

  • zijn gericht op de buitenwereld, dus niet op hun innerlijke belevingswereld;

  • zijn snel verveeld en rusteloos;

  • zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen;

  • houden van actie en dynamiek.

Wat is belangrijk voor de introverte HSP’er

Wanneer je als introverte HSP’er altijd in gezelschap bent van anderen, krijg je niet waar je van nature behoefte aan hebt, namelijk tijd alleen om weer op te kunnen laden. Je komt nooit helemaal tot rust en langzaam raak je verwijderd van jezelf, waardoor je ook niet goed meer voelt wat je eigenlijk nodig hebt. Voor introverte HSP’ers is het dan ook belangrijk om bewust tijd voor zichzelf in te plannen, om even helemaal alleen te zijn en hun eigen ding te doen. Vooral in een druk gezinsleven is dat voor veel introverte HSP’ers een uitdaging. Grenzen aangeven is daarin belangrijk!

Wat is belangrijk voor de high sensation seeker

Voor de high sensation seeker is het een uitdaging om een goede balans te vinden tussen enerzijds het gezelschap van anderen en de dynamiek van steeds nieuwe dingen en anderzijds voldoende ruimte te creëren om te ontspannen en tot rust te komen. High sensation seekers willen zichzelf nog wel eens voorbij rennen. Ze worden snel enthousiast, houden van nieuwe uitdagingen en voor ze het weten hebben ze te veel op hun bordje en raken ze het overzicht kwijt. In feite hebben high sensation seekers altijd één voet op het gaspedaal en één op de rem. Maat houden is voor hen belangrijk.

Van allebei een beetje

Veel mensen zullen zich in beide typen een beetje herkennen. Zij zijn niet helemaal extravert en niet helemaal introvert, maar van allebei een beetje. Zij houden van de gezelligheid van mensen om zich heen en hebben uitdaging nodig om niet verveeld te raken, maar hebben het ook echt nodig om alleen te zijn. Pas dan komen ze echt tot rust en kunnen ze weer opladen. Voor hen is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen hun extraverte en introverte behoeften.

Ben je hoogsensitief en ervaar je dit vooral als last? Lukt het je maar niet om de juiste balans te vinden? Dan vind je het waarschijnlijk ook lastig om de voordelen ervan te ervaren. Jouw hoogsensitiviteit als talent gaan zien, lukt vaak pas wanneer je de hoogsensitiviteit herkent, accepteert en er vervolgens op de juiste manier mee omgaat.

Wil jij ook beter gebruik kunnen maken van de voordelen van deze eigenschap? Meld je dan aan voor een gratis inspiratiegesprek.
In een persoonlijk (telefonisch) gesprek van 30 minuten, stellen we samen vast wat jij nodig hebt om goed met jouw hoogsensitiviteit om te leren gaan en je krachtiger te voelen.

“Als HSP deskundige en leefstijlcoach leer ik hoogsensitieve vrouwen hoe ze hun veerkracht kunnen vergroten, zich krachtiger kunnen voelen en juist de positieve kanten van hun hoogsensitiviteit kunnen waarderen en inzetten in hun werk en leven.”