Vandaag 2 november, ik kijk naar buiten en zie hoe de natuur zich aan het voorbereiden is op de winter. Bladeren verkleuren van groen naar prachtige kleuren geel, rood en bruin. Om vervolgens losgelaten te worden. Grote groepen vogels vertrekken naar het zuiden, om in de lente weer terug te keren. Dieren laten hun zomervacht los, om plaats te maken voor een warme wintervacht.

De natuur bereidt zich nu voor op de winter, om in de lente weer tot bloei te kunnen komen. De lente brengt nieuwe energie en geeft me altijd zo’n verwachtingsvol gevoel. Een tijd voor nieuw leven, nieuwe mogelijkheden en nieuwe ideeën. Maar om ruimte te kunnen geven aan het nieuwe leven, gaat de natuur eerst een proces door van loslaten.

Dat de herfst een periode van loslaten is, merk ik ook in mijn eigen leven. Momenteel ben ik met name in mijn bedrijf ook bezig met een proces van loslaten. Enerzijds spannend om het oude vertrouwde te laten gaan, maar anderzijds geeft dat ook een gevoel van opwinding. Vol verwachting over wat gaat komen. Er ontstaat weer ruimte voor nieuwe ideeën, nieuwe mensen en nieuwe samenwerkingen.

Er wordt veel over loslaten geschreven en inderdaad, het is niet altijd even gemakkelijk. Loslaten gaat gepaard met keuzes maken. De keuze om iets dat bekend en vertrouwd is, te laten gaan, om ruimte te maken voor het (onbekende) nieuwe. Van nature vinden veel mensen dat niet fijn, het brengt immers ook nieuwe, soms onbekende risico’s met zich mee.

Gisteren had ik  een gesprek op het notariskantoor waar ik mijn eerste baan had. Toen ik de deur door ging, voelde het alsof ik een oud leven binnenstapte. Het gaf me de mogelijkheid om terug te kijken op de keuzes die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt en me te realiseren dat ik vooral goede keuzes heb gemaakt, keuzes die me dichter bij mezelf hebben gebracht. Van 2004 tot 2012 had ik een baan als kandidaat-notaris. Achteraf gezien was er vanaf het begin al ergens diep in me het gevoel: ‘ooit ga ik iets heel anders doen’. En later werd dat: ‘er komt een dag waarop ik voor mezelf begin’. Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik de stap durfde te zetten om weg te gaan uit het notariaat. Om dat wat bekend was op te geven, om ruimte te maken voor iets nieuws.

Het was geen gemakkelijke keuze en ik ging roerige tijden tegemoet. Ik ging lesgeven op het HBO en werd behoorlijk in het diepe gegooid. Ik kwam er achter wat ik leuk vond en ook wat absoluut niet bij me past. Vanuit de rustige wereld van het notariaat, kwam ik in de drukte van het onderwijs terecht. Daar ben ik behoorlijk tegen mijn hoogsensitieve aard aangelopen en kwam tot de conclusie dat het tijd werd om die hoogsensitiviteit nu eindelijk eens goed te leren kennen en te kunnen gebruiken.

Het werd tijd dat ik ruimte voor mezelf ging creëren en ging doen wat ik echt leuk vond.

Ik heb een opleiding tot natuurvoedingsadviseur gevolgd, vervolgens een Post HBO opleiding tot leefstijlcoach en ten slotte de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige bij ‘Hooggevoelig heel gewoon’ in Olst. Zo heb ik heel bewust het werkende leven even losgelaten, om plaats te maken voor ruimte. Voor mezelf, voor mijn eigen ontwikkeling en voor nieuwe mogelijkheden.

Zoals de overgang van herfst naar winter gepaard gaat met regen en herfststormen, ging het loslaten bij mij ook gepaard met turbulentie. Vooral het loslaten van de zekerheid van een inkomen vond ik erg moeilijk. Ik ben opgevoed met het idee dat je vooral als vrouw zelfstandig moet kunnen zijn en voor een eigen inkomen moet zorgen. Dat vaste inkomen loslaten was voor mij een grote stap.

Nu twee jaar later sta ik op het punt dat ik twee bedrijven heb. Vitasense voor HSP coaching en Balans en Cijfers voor boekhouding en belastingzaken. Het voelde alleen nog niet als het juiste jasje en daarom heb ik besloten om wederom wat werkzaamheden los te laten en te reorganiseren.
De afgelopen jaren heb ik een ontwikkeling doorgemaakt van hoofd naar hart. Vitasense staat voor mijn hart en Balans en Cijfers voor mijn hoofd. Het is nu tijd om beide samen te voegen tot één bedrijf,  gericht op het begeleiden van mensen die hoogsensitief zijn. Ik begeleid mensen bij het leren kennen van hun hoogsensitieve aard en daarvoor een ‘handleiding’ te schrijven, zodat ook zij deze mooie eigenschap straks als talent kunnen inzetten. Daarnaast help ik hoogsensitieve ondernemers om een goede basis van hun bedrijf neer te zetten of te versterken, zodat deze helemaal bij hen past. Van kvk tot belastingdienst, van ondernemingsplan tot boekhouding, tot social marketing en de werk/privé balans.

Wanneer ik terugkijk, kan ik zeggen dat ik de juiste keuzes heb gemaakt. Het was niet altijd gemakkelijk, maar het loslaten heeft me gebracht waar ik nu sta. Ik kan het werk doen dat ik leuk vind en waar ik energie van krijg en ik heb een nieuw netwerk van mensen die me inspireren!

Sta jij ook op het punt om belangrijke keuzes te maken? Om het vertrouwde los te laten om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden? Vanuit mijn eigen ervaring heb ik een paar tips voor je:

  • Neem tijd voor jezelf. En niet een beetje. Er ontstaat dan ruimte om de keuzes te maken die vanuit je hart komen.

  • Praat met mensen waarvan jij het gevoel hebt dat ze op dezelfde golflengte zit. Dat hoeven niet altijd de mensen te zijn in je directe omgeving (zij zijn immers ook het meest met je begaan en dus vaak (over)bezorgd).

  • Weet je het niet direct? Slaap er dan een nachtje over, of meerdere nachtjes. Het antwoord komt vanzelf, blijf er open voor staan.

  • Een verandering hoeft niet altijd heel rigoureus te zijn. Vooral mensen die hooggevoelig zijn, hebben vaak moeite met de grotere veranderingen. Geef jezelf de tijd om het stap voor stap te doen.

  • Veranderingen brengen vaak allerlei emoties met zich mee. Sta daar af en toe eens bij stil. Dat kan blijdschap zijn om de keuzes die je voor jezelf maakt, verdriet en boosheid om dat wat je loslaat en angst om het onbekende dat gaat komen. Negeer deze emoties niet, maar sta er af en toe eens bij stil. Ook dan neem je ruimte voor jezelf.

  • Wees trots op jezelf! Jij durft de keuzes te maken om dichter bij jezelf te komen, om het beste uit jezelf te halen!

Sta je voor de keuze om een bedrijf te beginnen? Of ben je een bedrijf gestart en wil je de basis nu echt goed neerzetten? Samen met Esther Kaastra van HSP en Werk geef ik een training over het neerzetten van een stevige basis in je bedrijf. De training bestaat uit drie dagdelen en verschillende opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Ook bieden we een uitgebreider traject aan, waarin je een half jaar lang persoonlijke begeleiding krijgt. Meer weten? Lees dan hier verder.

2016-11-21T16:39:57+01:00

Deel dit verhaal met je vrienden!