Het zijn van ondernemer heeft een paar grote voordelen: zelf bepalen hoe je werkt, met wie je werkt en vooral: wanneer je werkt. Nou wil ik niet beweren dat een eigen bedrijf hebben zo rustig is, integendeel zelfs. Ook voor vandaag had ik mijn ‘to-do list’ al klaar liggen. Bovenaan dat lijstje stond het schrijven van een stukje voor de nieuwsbrief van Hooggevoelig heel gewoon. Maar toen ik achter mijn computer kroop, bleef het beeldscherm leeg. Ik zat maar naar dat beeldscherm te staren, maar er kwam gewoon niets.

Hoe kan dat? Ik had een leuke, drukke week gehad met een algemene ledenvergadering in Amersfoort en tijdens het talentfestival in Eindhoven had ik met verschillende mensen leuke gesprekken gevoerd. Leuk, maar voor iemand die hooggevoelig is, ook intensief. In plaats van een dagje rust te nemen, ben ik de dagen daarna weer druk bezig gegaan met mijn dagelijkse werkzaamheden. En nu merkte ik dat mijn hoofd te vol zat. Voor vandaag had ik gelukkig geen afspraken in mijn agenda staan, dus werd mijn to-do list een to-do-ledokie list. Computer uitgezet en mijn tas gepakt voor een dagje sauna. Even helemaal niets. Lekker een dagje om weer tot mezelf te komen.

Wanneer je hooggevoelig bent, krijg je meer prikkels binnen en worden die prikkels intensiever verwerkt.

Veel hooggevoelige mensen zijn daarom snelle, creatieve denkers. Creativiteit heeft alleen wel ruimte nodig om naar buiten te kunnen komen. Wanneer het hoofd te vol zit, worden de wegen naar buiten als het ware geblokkeerd en raak je veel sneller overprikkeld.
In de sauna kwam ik langzaam tot ontspanning en werd het weer helder in mijn hoofd. Dat gebeurde niet direct, ik had echt even wat tijd nodig om tot rust te komen. Daaraan merkte ik ook dat ik te lang was doorgegaan, zonder de nodige tijd voor mezelf te nemen.

En juist op het moment dat ik me over kon geven aan de ontspanning, popten opeens een paar ideeën op voor een blog. Niet omdat ik aan het denken was, maar ze waren er opeens. Om ervoor te zorgen dat ik daar vervolgens niet de hele dag aan ging denken, ben ik toch maar even naar mijn kluisje gegaan om de ideeën te noteren in mijn telefoon (altijd een kladblok bij de hand: handig!). Creativiteit heeft ruimte nodig om te kunnen stromen. Wanneer je het druk hebt, is bij veel mensen de neiging groot om maar door te gaan. Het kan veel effectiever zijn om juist dan een dagje voor jezelf in te plannen en je systeem de gelegenheid te geven om tot rust te komen. Op die manier ontstaat er weer ruimte voor nieuwe ideeën!