De dagen zijn weer langer, de lammetjes dartelen vrolijk in de wei en om je heen komt de natuur weer tot leven. Het voorjaar is begonnen! Ik word daar zelf wel heel erg blij van.

En bij de lente hoort het ingaan van de zomertijd. Jaarlijks op de laatste zondag van maart gaat de wekker een uur vooruit en gaat de wintertijd over naar de zomertijd. Zo ook afgelopen zaterdagnacht. En daar moet ik zelf wel erg aan wennen.

Waarom kennen we eigenlijk zomertijd?
De zomertijd werd in 1977 ingevoerd vanuit het oogpunt van energiebesparing. Dankzij de zomertijd blijft het ’s avonds langer licht, waardoor je de lampen nog niet aan hoeft te doen. Hierdoor zou het energieverbruik dalen. Daarnaast voorkomt de zomertijd dat het in de nacht al licht wordt. Door de zomertijd wordt het later licht en later donker. Dat zorgt ervoor dat de avonden in de zomer langer zijn, wat veel mensen prettig vinden.

Ontregeld door ingaan zomertijd
Veel mensen zijn wat ontregeld door het ingaan van de zomertijd. Dat heeft te maken met je biologische klok, die wordt aangestuurd door de hypothalamus (gebied in de hersenen). Je biologische klok zorgt ervoor dat verschillende lichaamsprocessen in een vast ritme verlopen. Daarbij kun je denken aan het reguleren van de bloeddruk en je lichaamstemperatuur, je hartslag en ook het slaap-waakritme.

Nu de klok een uur vooruit is gegaan, moet je biologische klok zich daaraan aanpassen. Dat kan het gevoel geven alsof je een mini jetlag hebt, met klachten als vermoeidheid, concentratie- en slaapproblemen en je gedesoriënteerd voelen. Of je hier last van hebt, verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht. Afgelopen weekend las ik een artikel in de Volkskrant waarin werd uitgelegd dat vooral avondmensen hier last van hebben. Laat ik zelf nou een echt avondmens zijn…

Hebben HSP’ers  meer last van de overgang naar zomertijd?
Ook van veel hoogsensitieve mensen hoor ik dat ze moeite hebben met het ingaan van de zomertijd. HSP’ers zijn over het algemeen gevoelig voor de cycli, zoals de jaargetijden, menstruatiecyclus, maancyclus en dus ook de cyclus van de biologische klok. Vindt daar een verandering in plaats, dan zullen zij dat sneller voelen en er sneller last van ervaren. Ben je als HSP’ een avondmens en slaap je van nature toch al niet zo geweldig, dan kan de overgang naar de zomertijd extra lastig zijn.

Tips om sneller aan de zomertijd te wennen
Heb jij last van de overgang naar de zomertijd? Hier volgen wat tips om er sneller aan te wennen.

  • Vermijd in het uur voordat je gaat slapen kunstmatig licht. Licht remt de aanmaak van melatonine, het hormoon waar je slaperig van wordt. Dim daarom de lichten en kijk vlak voordat je gaat slapen niet naar je televisie, tablet of telefoon. Ook het kunstmatige licht van deze apparaten remt de aanmaak van melatonine.

  • Drink in de avond geen koffie met cafeïne, of andere cafeïne-houdende drankjes. Je blijft er onnodig lang wakker van. Zelf heb ik om deze reden een kop koffie ’s avonds ook afgezworen. Drink ik er wel een, dan weet ik zeker dat ik er wakker van lig.

  • Blijf ’s ochtends niet te lang in bed liggen. Kom uit bed zodra de wekker gaat en blijf van de snooze-knop af. Van dutten in de ochtend word je niet fitter. Licht remt de aanmaak van melatonine en stimuleert de productie van ‘waakhormonen’. Doe daarom direct na het opstaan de gordijnen open en ga even naar buiten! Een ochtendwandelingetje doet wonderen. Kun je op de fiets naar je werk? Helemaal goed!

  • Overdag flink bewegen zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. Het beste tijdstip om te bewegen is ’s middags of de vroege avond. Ga bijvoorbeeld direct na het avondeten even een wandelingetje maken, of een stuk fietsen. Het liefst minimaal een half uur. Je slaapt er niet alleen beter op, de beweging is ook goed voor je spijsvertering. Fijn dat het nu later donker wordt, dat maakt het aantrekkelijker om er na het eten nog even uit te gaan!

  • Zorg ervoor dat je overdag voldoende daglicht ziet. Dat is goed voor je biologische klok en het stimuleert de aanmaak van melatonine in de avonduren.

  • Zorg voor voldoende ontspanning. Chronische stress is funest voor je waak-slaapritme. Ben je toch al geen geweldige slaper en heb je snel last van stress? Ga dat dan aanpakken! Door bijvoorbeeld meer te bewegen, goed met je hoogsensitiviteit om te leren gaan, problemen aan te pakken en het doen van ontspannings- en aardingsoefeningen.

En tenslotte: voel wat je lichaam nodig heeft. Heb je rust nodig? Neem die dan. Heb je juist geen zin om ’s avonds nog de deur uit te gaan? Blijf lekker thuis met bijvoorbeeld een goed boek op de bank. Voel hierin je eigen grenzen aan en zorg goed voor jezelf!

“Als HSP deskundige en leefstijlcoach leer ik hoogsensitieve vrouwen hoe ze hun veerkracht kunnen vergroten, zich krachtiger kunnen voelen en juist de positieve kanten van hun hoogsensitiviteit kunnen waarderen en inzetten in hun werk en leven.”

Download hier informatie over hoogsensitiviteit en tips voor meer energie en balans in je leven.